Greta Thunberg ja ilmastonmuutos

Kuka on Greta Thunberg?

Greta Thunberg -nimi tunnetaan lähes kaikkialla. Kuka tuo nimen takana oleva henkilö sitten itse asiassa oikein on?

Ruotsalainen Greta Thunberg on 16 -vuotias globaalia ilmastonmuutosta vastustava henkilö, joka on maailmalla tunnettu koululaisten ilmastolakkoliikkeen perustajana. Ilmastoliike on kansainvälinen ja saanut runsaasti huomiota eri tiedotusvälineissä.

Greta ponnahti yleisön tietoisuuteen vuonna 2018 osoittamalla mieltään ilmaston puolesta Ruotsin valtiopäivllä Tukholmassa. Greta Thunbergin esimerkki elokuussa 2018 kannusti muita yksittäisiä ihmisiä, ja erityisesti nuoria ottamaan näkyvästi kantaa yhä kiihtyvällä vauhdilla etenevään ilmastonmuutokseen.

Greta Thunbergin elämä

Gretan vanhemmat ovat ruotsalaisia kuuluisuuksia, joten Greta on ennestään jo tottunut julkisuuden valokeilaan. Oopperatähti Malena Ernman ja näyttelijä Svante Thunberg ovat Gretan vanhemmat.

Greta kiinnitti huomiota maailmanlaajuiseen jo ala-asteella ollessaan, eli yhdeksänvuotiaana. Samaan aikaan Greta lopetti lihansyönnin kokonaan ja päätti olla vastuullinen kuluttaja myös kaiken ostamisen suhteen. Greta kannattaa tavaroiden ja vaatteiden kierrätystä eikä osta minkäänlaista turhaa tavaraa hetken

mielijohteesta.

Greta lopetti lentämisen kokonaan vuonna 2015, ja antoi samalla loistavan esimerkin äidilleen. Gretan äidillä oli kansainvälinen ura, joka vaati lentokoneella menemistä paikasta toiseen, mutta Gretan äiti luopui urastaan ilmaston vuoksi tyttärensä esimerkin viitoittamana.

Greta on loistava esimerkki siitä, miten ilmastonmuutokseen suhtautuminen kysy ikärajaa, vaan aivan jo nuoresta alkaen on hyvä ottaa kantaa omaa tulevaisuutta koskeviin asioihin.

Gretan perhe toimii erittäin valveutuneesti ilmastonmuutosta ehkäistessään,

sillä perhe tuottaa kaiken käyttösähkönsä aurinkopaneelien avulla.

Kaiken muun lisäksi Thunbergin perhe kertoo mielellään eteenpäin kaikesta, mitä jokainen voi tehdä ilmstonmuutosta ehkäistessään.

Keväällä 2019 Greta osallistui huomiota saaneeseen Maailman talousfoorumin ilmastonmuutosta käsittelevään kokoukseen Sveitsin Davosissa, johon saapui saapui 32 tuntia kestäneen junamatkan jälkeen.

Suurin osa paikallaolijoista oli saapuneet kokoukseen kalliilla yksityislentokoneilla, joiden käytön vuoksi ilmastonmuutos etenee maailmassa kovaa vauhtia päivä päivältä eteenpäin.

Greta on pitänyt monia vakuuttavia puheita ilmaston puolesta.

Puheissaan Greta vaati kaikkia maailman poliitikkoja yhdistymään pikaisesti vakuuttavien tieteen tutkimusten taakse.

Greta Thunberg ja Atlantin ylitys

Gretan loistava esimerkki kannustaa myös muita nuoria ilmastomyönteiseen toimintaan. Viime päivänä Greta Thunbergin matka New Yorkiin purjeveneellä on saanut runsaasti huomiota. Aluksen kapteenina toimii Monacon prinsessa Carolinen poika Pierre Casiraghi. Greta Thunberg nousi Plymouthin satamasta, Englannista kohti New Yorkia, jossa hän osallistuu kansainväliseen YK:n ilmastokokoukseen.

Atlantin ylitys kestää noin kaksi viikkoa. Greta Thunbergin seurana matkustavat myös Gretan isä, Svante Thunberg, dokumenttikuvaaja ja kaksi purjehtijaa. Joulukuussa Thunberg matkaa Yk:n ilmastokokoukseen Chilen Santiagoon.

Mutkia hyvässä matkassa

Ympäristöystävällisyyteen tuo säröjä Greta Thunbergin ja muun seurueen käyttämä kilpavene, jonka huoltoon liittyvät tärkeät toimenpiteet tarvitsevat viisi mannertenvälistä lentoa. Greta itse on tietänyt matkan ”hankaluudet”

etukäteen, muun muassa sen, että nukkuminen tapahtuu riippumatolla ja ruokaa tehdään lämmittämällä pussikeittoja, wc-tiloja ei ole myöskään käytettävissä. Greta uskoo kuitenkin, että hän toimii positiivisena esimerkkinä tuleville sukupolville.