Mistä palkitaan?
Yleisöäänestyksen tulokset

Vuoden ilmastoteko 2016 -kisan yhteydessä järjestettävässä
yleisöäänestyksessä eniten ääniä sai Tampereen
Sähkölaitos.
Äänestäneiden kesken arvottiin Helkama Jopo, jonka voitti Ilkka
Arvola
Masalasta.

Äänten jakautuminen
(top 3)

1. Tampereen
Sähkölaitos Oy

Tamperelainen pesuriperhe
36 % äänistä

2. Oulun Energia Oy
Painotalo Kalevan Suomen suurin aurinkovoimala
16 % äänistä

3. Lammaisten Energia Oy/Satmatic Oy
SUN-aurinkosähkö
11 % äänistä

FacebookTwitter

VOITTAJA 2016:
Nivos Oy/Mäntsälän Sähkö Oy:n
Hukkalämmön kierrättäminen kaukolämpöverkkoon

Voittaja Nivos

Energiateollisuuden kestävän kehityksen foorumi valitsi Vuoden ilmastoteoksi 2016 Nivos Oy:n hankkeen, jossa Venäjän suurimman hakukoneen Yandexin Mäntsälässä sijaitsevan datakeskuksen hukkalämpö kierrätetään Mäntsälän kaukolämpöverkkoon. Lämpö otetaan talteen konesalin ulospuhallusilmasta, jolla on jäähdytetty datasalin tietokoneita. Saatu lämpömäärä vastaa puolta Mäntsälän keskustan vuotuisesta kaukolämpötarpeesta, ja vähentää siten Mäntsälän keskustan kaukolämmön hiilidioksidipäästöjä 40 prosenttia.

Nivos Oy on yhdessä kumppaniensa Yandexin ja Calefan kanssa kehittänyt toteutusmallin, joka on monistettavissa muihin datakeskuksiin ja lämpöä tuottaviin laitoksiin ympäri maailman. Toteutusmalli on myös herättänyt kansainvälistä kiinnostusta. Hanke on mittakaavassaan ainoa maailmassa. Datakeskuksen yhteydessä toimivan lämmön talteenottolaitoksen teho on noin 4 megawattia, ja se tuottaa vuodessa 20 GWh kaukolämpöä. Energiamäärä vastaa tuhannen omakotitalon vuodessa käyttämää lämpöenergiaa. Hankkeen ansiosta Nivos Oy on voinut myös laskea kaukolämmön hintoja.

Vuoden 2016 ilmastoteko julkistettiin Energiateollisuus ry:n ilmastoseminaarissa Helsingissä 27.4.2016. Kestävän kehityksen foorumin puheenjohtajan, ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokan luovuttaman palkinnon vastaanotti Nivos Oy:n toimitusjohtaja Esa Muukka. Vuoden ilmastoteko 2015 -kilpailuun otti osaa kaikkiaan 9 erityyppistä hanketta – tutustu niihin täällä.

Nivos kuva

Joonas Mäntynen, lämpöinsinööri lämmöntalteenottolaitoksella.

Lue lisää Nivoksen hankkeesta!

Energiateollisuus ry

Lisätietoja
Energiateollisuus ry
Marika Määttä  
marika.maatta(at)energia.fi
+358 9 5305 2107